img

HAQ GREECE

img
HAQ GREECE

Τι είναι το Halal

«Halal» είναι ένας αραβικός όρος που ορίζει οποιοδήποτε αντικείμενο ή ενέργεια που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ή να εμπλέκεται, με μουσουλμάνους, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως για να ορίσει τα τρόφιμα που θεωρούνται επιτρεπόμενα σύμφωνα με τον νόμο αυτό.

Σε αντίθεση με το Halal, «Haram» σημαίνει απαγορευμένο. Το Haram ορίζει απαγορευμένες καταστάσεις όπως ενέργειες και προϊόντα διατροφής.

Τα ακόλουθα προϊόντα διατροφής ή διατροφικά στοιχεία χαρακτηρίζουν το Haram ή το Najis (τελετουργικά ακάθαρτο):

 • Τα ζώα που έχουν απαγορευτεί σαφώς και ρητά στο Κοράνι ή το Σουντάν είναι αναμφίβολα Haram, όπως: χοίροι, σκύλοι, γάιδαροι κ.λπ.
 • Αίμα και υποπροϊόντα αίματος, κόπρανα και ούρα, καθώς και ιστός από πλακούντα
 • Τα ζώα που σφαγιάστηκαν εσφαλμένα ή πέθαναν πριν από τη σφαγή.
 • Κουφάρια ή νεκρά ζώα.
 • Ζώα που θανατώθηκαν στο όνομα οποιουδήποτε άλλου εκτός του Αλλάχ (Θεού) και νόμιμα ζώα που δεν θανατώθηκαν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.
 • Όλα τα χερσαία αρπακτικά ζώα και τα θηρία, δηλαδή τα ζώα που κυνηγούν με τα δόντια τους, είναι Haram. Λιοντάρια, τσίτα, τίγρεις, λεοπαρδάλεις, λύκοι, αλεπούδες, σκύλοι, γάτες κ.λπ.
 • Εκείνα που δεν έχουν αίμα σε αυτά είναι το Haram, όπως μια σφήκα, μύγα, αράχνη, σκαθάρι, σκορπιός, μυρμήγκι κ.λπ.
 • Τα ζώα που έχουν αίμα σε αυτά αλλά το αίμα δεν ρέει, με άλλα λόγια, τα ζώα που δεν έχουν τρεχούμενο αίμα είναι επίσης Haram. Όπως φίδι, σαύρα, χαμαιλέοντας κ.λπ.
 • Όλοι οι τύποι παρασίτων (hasharat al-Ardh) θεωρούνται επίσης Haram, όπως ποντίκι, σκαντζόχοιρος, τζερμπόα (τρωκτικό της ερήμου) κ.λπ.
 • Ζώα με κυνόδοντες και νύχια, όπως θηρία ή αρπακτικά πτηνά.
 • Ζώα δηλητηριώδη, τοξικά και επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
img
HAQ GREECE

Κρέας Halal

Το κρέας των ακόλουθων ζώων γίνεται κρέας Halal μέσω της διαδικασίας σφαγής Halal:

 • Τα ζώα που έχουν ροή αίματος, επιβιώνουν με γρασίδι και φύλλα, και δεν τρέφονται με άλλα ζώα θεωρούνται όλα Halal, όπως καμήλα, αγελάδα, κατσίκι, βουβάλι, πρόβατο, ελάφι. Αν και υπάρχει μια μικρή διαφορά απόψεων στη Σχολή Hanafi σχετικά με την κατανάλωση κρέατος αλόγου. Επίσης, τα γαϊδούρια εξαιρούνται από αυτήν τη γενική απόφαση, καθώς το κρέας του είναι Haram για κατανάλωση.
 • Εάν ένας γονέας ενός ζώου είναι Halal και ο άλλος Haram, η προσοχή εστιάζεται στη μητέρα. Έτσι, εάν η μητέρα είναι ζώο Halal, ο απόγονος θα είναι επίσης Halal, όπως ένα μουλάρι του οποίου η μητέρα είναι άλογο. Εάν, ωστόσο, η μητέρα είναι ζώο Haram, ο απόγονος θα είναι επίσης Haram, όπως ένα μουλάρι του οποίου η μητέρα είναι γαϊδούρι.
 • Τα θαλάσσια ζώα θεωρούνται ήδη καθαρά και Halal. Επομένως, η τελετουργική σφαγή αυτών των ζώων δεν είναι απαραίτητη.

Αποσπάσματα Κορανίου σχετικά με τη διατροφή:

 «Είναι απαγορευμένα για εσάς τα ψόφια ζώα, το αίμα, το κρέας του χοίρου και αυτό που έχει αφιερωθεί σε άλλον εκτός από τον Θεό και εκείνα τα ζώα που σκοτώθηκαν με στραγγαλισμό ή με βίαιο τρόπο ή με πτώση ή με διάτρηση από κέρατα καθώς και αυτά από τα οποία έφαγε άγριο ζώο, με την εξαίρεση αυτού που σφαγιάστηκε πριν τον θάνατό του αλλά και απαγορευμένα είναι αυτά που θυσιάστηκαν σε πέτρινους βωμούς και απαγορεύεται να ζητάτε αποφάσεις μέσω μαντείας ή τυχερών παιγνίων (5:3)»

 

«Εκείνος σας έχει μόνο απαγορεύσει τα ψόφια ζώα, το αίμα, το κρέας του χοίρου και αυτό που έχει αφιερωθεί σε άλλον εκτός από τον Θεό» (2:173)

«Ο Σατανάς θέλει μόνο να προκαλέσει έχθρα και μίσος μέσω των τοξικών και του τζόγου και να σας αποτρέψει από το να θυμάστε τον θεό και να προσεύχεστε. Συνεπώς, δεν θα του αντισταθείτε;» (5:91)

«Εσείς που έχετε πιστέψει, συμπληρώστε όλες τις προϋποθέσεις. Νόμιμα για εσάς είναι όλα τα ζώα της βοσκής εκτός από αυτά που σας έχουν απαγορευτεί – το κυνήγι δεν επιτρέπεται όσο είσαστε σε κατάσταση ihram (προετοιμασία για προσκύνημα). Πράγματι ο Θεός ορίζει αυτό που Εκείνος επιθυμεί.» (5:1)

img
HAQ GREECE

Γιατί κρέας Halal

Για να εκτραφεί ένα ζώο για σφαγή, το είδος της μεταχείρισης και της τροφής που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι σημαντικά. Δεν πρέπει να γίνει κακοποίηση, κακομεταχείριση ή πρόκληση οποιουδήποτε πόνου όσο είναι ζωντανό. Δεν πρέπει να παραμένει παγιδευμένο σε μια περιοχή όπου δεν μπορεί να κινηθεί, να περπατήσει ελεύθερα ή να πάρει καθαρό αέρα. Θα πρέπει να λαμβάνει καθαρό νερό, τροφή και να μην τρέφεται ποτέ με άλλα ζώα ή προϊόντα που περιέχουν τα υποπροϊόντα άλλων ζώων.

Η Halal μέθοδος προετοιμασίας ενός ζώου για τροφή επιτρέπει τη μέγιστη αποστράγγιση αίματος από το σώμα του ζώου. Το αίμα στο κρέας το καθιστά πιο ευαίσθητο στην σήψη και επηρεάζει αρνητικά τη γεύση.

Η αναισθητοποίηση του ζώου πριν από τη σφαγή προκαλεί την έκκριση γαλακτικού οξέος που επιταχύνει την έναρξη της αποσύνθεσης. Το γαλακτικό οξύ καθιστά το κρέας λιγότερο ανθεκτικό στα βακτήρια, γι 'αυτό το κρέας Halal έχει πολύ χαμηλό ποσοστό περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης. Το μη Halal κρέας σε σούπερ μάρκετ και αλυσίδες γρήγορου φαγητού συχνά έχει e-coli, βακτήρια και άλλους κινδύνους. Το γαλακτικό οξύ επηρεάζει επίσης σημαντικά τη γεύση του κρέατος προς το χειρότερο.

Το Halal κρέας είναι πιο νόστιμο, πιο τρυφερό, πιο υγιεινό και παραμένει φρέσκο περισσότερο καιρό επειδή η απουσία αίματος το καθιστά ανθεκτικό στα βακτήρια. Το Halal κρέας είναι και πιο οικονομικό, επειδή λιγότερο αίμα σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος ανά κιλό, αποδίδοντας έτσι, περισσότερο τελικό προϊόν στον καταναλωτή.

Επίσης, η Halal μέθοδος παρασκευής κρέατος δεν είναι μόνο η πιο υγιεινή αλλά και η πιο ανθρώπινη για το ζώο.